Balett ihlette spirálisan kanyargó téglafalak

A 2007-ben alapított Wallmakers építészeti cég, fenntartható és költséghatékony építészeti megoldások kivitelezésére fókuszál.  A céget alapítója, Vinu Daniel helyett a nyilvánosság keresztelte el Wallmakers-nek, amely annyit jelent: “falkészítők”, mivel a cég első projektje egy összetett szerkezetű fal volt.

A Wallmakers egyik legfrissebb projektje, a Pirouette House az indiai Trivandrum város közepén található kis telken fekszik, melyet mind a négy oldaláról lakóépületek zárnak körül. A rezidencia elsődleges elképzelése egy "befelé néző" koncepció, mely minden egyes helyisége egy központi udvarra nyílik. Vinu Daniel, főépítész a hagyományos téglakemencék esztétikájából vett inspirációt. A kemencében égetett téglák gyártása ugyanis egy haldokló iparág, mivel az emberek többsége a drótvágású gépi téglák mellett döntenek, ezért a projekt egyúttal egy kísérlet volt a helyi, a kihalás szélén álló, mezőgazdasági alapú ipar népszerűsítésére is, amely elegendő piaccal sok embernek adhatna munkát.

Az építési munkálatok során egy olyan különleges falazási módszert alkalmaztak, mely során a téglákat függőleges helyzetben helyezik el a hagyományos vízszintes helyett, ami által olyan üregek jön létre a falon belül, amely növeli a hőhatékonyságot, csökkenti a felhasznált téglák mennyiségét és ideális a szerkezeti elemek és a szervizcsatornák elrejtésére is. Az ötletet továbbgondolva egy sor ferde, csavarodó falat alkottak, amelyek jobbra-balra táncolva támasztják alá a tetőszerkezetet. A projekt innen kapta nevét, hiszen lélegzetelállító geometriai falai által létrehozott minták szinte életre kelnek a balett piruett mozgását imitálva. Kattints ide a folytatásért!


Hozzászólások

Házasság a beltér és a kültér között

Házasság a beltér és a kültér között

Minél jobban távolodunk a természettől, annál inkább akarunk közel lenni hozzá. Ebből kifolyólag az építészet egyik kulcsfontosságú eszközévé vált az otthonok és a természet valamilyen módon történő összekapcsolása. A Japán Ryuichi Ashizawa Architects ezt egy egyedi módszerrel oldotta meg.

A Pela asztali komposztáló kevesebb mint 4 óra alatt lebontja az élelmiszer-hulladékot /VIDEÓ/

A Pela asztali komposztáló kevesebb mint 4 óra alatt lebontja az élelmiszer-hulladékot /VIDEÓ/

A fenntartható Pela márka új elektromos komposztálója, a Lomi egy kampány keretein belül alig néhány óra alatt 13 000 százalékkal többet gyűjtött a célnál, ami bizonyítja, hogy az emberek világszerte alig várják, hogy egy környezetbarátabb háztartásuk lehessen, különösen mivel ez többé ez nem igénye

Újrahasznosított szállítókonténerekből épített nyaralót egy házaspár New Yorkban

Újrahasznosított szállítókonténerekből épített nyaralót egy házaspár New Yorkban

Annak módját keresve, hogy a nyári hónapokban kiélvezhessék New York City-t, egy házaspár egy nyaralót épített újrahasznosított szállítókonténerekből, a Rockaway-öböl kikötőjében. A Kairu-House projektjét Adam Wiesehan és Margaret Day tervezte, akik elmondása szerint a projekt célja egy rugalmas és

Egy úszómedence képezi a São Paulo-i lakás központi elemét

Egy úszómedence képezi a São Paulo-i lakás központi elemét

A São Paulo-i Panorama rezidencia medencéjében úszókat a nappaliból lehet nézni, vastag üvegtáblákon keresztül, mint a halakat egy hatalmas akváriumban. Fernanda Marques brazil építész végezte a 477 négyzetméteres, kétszintes lakás felújítását, és ő adta hozzá az úszómedencét is.

Az F2A Architecture egy tükrös homlokzatú bővítményt épített egy meglévő házhoz

Az F2A Architecture egy tükrös homlokzatú bővítményt épített egy meglévő házhoz

Az F2A Architecture kanadai stúdió egy tükrös homlokzattal ellátott bővítményt adott egy meglévő ingatlanhoz a Malinka Gallery projekt keretein belül. A sziklás szakadékon lévő magánházat szintén a cég alapítója tervezte és kivitelezte, évekkel ezelőtt, saját otthonaként, de azóta új tulajdonosai va

A Masquespacio a színblokkolás technikáját alkalmazta a hamburgert torinói hamburger étteremben

A Masquespacio a színblokkolás technikáját alkalmazta a hamburgert torinói hamburger étteremben

A Masquespacio valenciai székhelyű dizájnügynökség tervezte a Bun olasz gyorsétterem lánc torinói ágának belső terét, amelyben a rózsaszín, a kék és a zöld árnyalatait ötvözték, a színblokkolás elvére támaszkodva. A 2010-ben, Penasse és Ana Milena Hernández Palacios által alapított stúdió kifejezett

A göteborgi egyetemi könyvtárépület egy könyv oldalaira hasonlító ívelt homlokzattal rendelkezik

A göteborgi egyetemi könyvtárépület egy könyv oldalaira hasonlító ívelt homlokzattal rendelkezik

A dán Cobe építészeti cég nyerte meg a göteborgi egyetem új könyvtárépületének megépítésére kiírt építészeti versenyt, amelynek látványterve egy kinyílóban lévő könyv formáját imitálja. A 16 000 négyzetméteres könyvtár a Näckrosen egyetem területén, Svédország második legnagyobb városának, Göteborg

Hihetetlen árvízálló ház épült egy privát tó fölött

Hihetetlen árvízálló ház épült egy privát tó fölött

Egy gyönyörű természetvédelmi területén egy csodálatos, 150 négyzetméteres épület áll, amelyet a Hamish & Lyons építészei készítettek. A csapatot három különálló melléképületet megtervezésére kérték fel a meglévő ház kiegészítéseként.

Kaliforniai diákok együttműködő robotika segítségével építették az Arroyo-hidat

Kaliforniai diákok együttműködő robotika segítségével építették az Arroyo-hidat

Egy modern, komplex gyalogoshidat terveztek és építettek a Dél-Kaliforniai Egyetem Építésziskolájának hallgatói Los Angeles városában, félig robotikus eljárás segítségével, amellyel minimalizálták az építési hulladék mennyiségét.

Az IKEA koppenhágai üzlete egy hatalmas tetőtéri parkkal várja a vásárlókat

Az IKEA koppenhágai üzlete egy hatalmas tetőtéri parkkal várja a vásárlókat

Az IKEA új üzletét a Dorte Mandrup dán stúdió tervezte, egy nyilvános tetőtéri parkkal, amely elmondásuk szerint egy “zöld társalgóként” fog funkcionáli a Dánia Koppenhága belvárosában.

http://ujhazak.com