Coong’s Garden: vidéki megnyugvás vietnám zsúfolt városában

A Coong's Garden a vietnámi Vinh város központjában található, az egyik legforgalmasabb és legzsúfoltabb utcában építette. A helyi Nguyen Khac Phuoc építészeti cég szerint a projekt két alapvető mozgatórugója a védelem a térségre jellemző laoszi forró, száraz nyugati széltől és égető naptól, valamint a lakóterek maximalizálása, anélkül, hogy az a zsúfoltság érzetét keltené. 

A járművekkel telt nyüzsgő utcából egy kis sikátorba kanyarodva, a Coong’s Garden egy rusztikus zöld területen épült, amely olyan illúziót kelt, mintha a rohanó városból hirtelen vidéken találnánk magunkat.
A mindössze 3 méter széles kis sikátort sokemeletes házak veszik körül, így a keskeny telek mérete csupán 7,1×19 méter. A helyhiány kihívást jelentett a tervezőknek, de végeredményben egy olyan tágas otthont hoztak létre a megrendelő édesanya és fia számára, ahol minden percüket kényelmesen, harmóniában tölthetik el.

Az Nguyen Khac Phuoc építészei a projektet egy teljesen más nézőpontból közelítették meg, a a szomszédságra jellemző gondolkodásmóddal ellentétben. A térségre és az országra magára jellemzően, egy ilyen feltételeket kínáló telken szinte gondolkodás nélkül egy a képeken is megfigyelhető, vietnámban tipikus csőházat építettek volna, amely bár szűk de teljesen funkcionális életkörülményeket biztosít. Az építészeti cég ehelyett egy olyan struktúrát épített, amelyben váltakoznak a beltéri és a szabadtéri zöld területek, teljesen felülbírálva annak szokatlan méretét. A projekt nevét is ez a koncepció ihlette: “kert” házban ”-„ ház a kertben ”. Ebben az értelemben ez nem csak egy lakóhely, hanem egy békés, rusztikus búvóhely, ahol a nyüzsgő város központjában vidéki békére lelhetnek a lakók. Kattints ide a folytatásért!

Hozzászólások

Cédrusfa “örvény” díszíti a tajpeji Embers étterem mennyezetét

Cédrusfa “örvény” díszíti a tajpeji Embers étterem mennyezetét

Ívelt, kanyargó cédruspanelek képeznek kaotikus, örvényszerű szerkezetet a taipei Embers étteremben, amelyet a helyi Curvink Architects tervezett.

Casa Atibaia: a modernista dzsungel-ház

Casa Atibaia: a modernista dzsungel-ház

Lina Bo Bardi modernista építészete inspirálta a tervezőpáros, Charlotte Taylor és Nicholas Préaud új koncepcionális projektjét. Taylor és Préaud ultrarealisztikus demonstrációja szerint a Casa Atibaia a São Paulo-i Atibaia folyó erdős partján bújik meg.

Több száz éves japán lakásból lett minimalista vendégház

Több száz éves japán lakásból lett minimalista vendégház

Uoya Shigenori japán építész egy több mint száz éves lakásból kiindulva hozta létre a Maana Homes vendégházainak legújabb tagját Kiotó városában. Hangulatos és nyugodt belső terekkel az ingatlan ma Maana Kamo vendégházként várja a forgalmas várost látogató turistákat.

A vízfelszín fölé nyúlik Oslo lenyűgöző nyilvános könyvtára

A vízfelszín fölé nyúlik Oslo lenyűgöző nyilvános könyvtára

A Deichman Bjørvika könyvtár lenyűgöző struktúrájához méltó helyet érdemelt ki magának, az oslói vízparton. A szintén kiemelkedő nagyszerű Snøhetta operaház épületével szemben, a könyvtár egy hatemeletes modern építészeti csoda, amely mintegy 450 000 könyvnek ad otthont a norvég fővárosban.

Olvadozó szobrok hívják fel a figyelmet az éghajlatváltozásra Floridában

Olvadozó szobrok hívják fel a figyelmet az éghajlatváltozásra Floridában

2020 szeptemberében három vadonatúj szobrot telepítettek Florida nyüzsgő városiba, melyek alig egy hét alatt elolvadtak. Akármennyire is furcsán hangzik, alkotóik pontosan ezt akarták elérni. A viaszból készült művészi alkotások egy aktivista kampány részét képezték, hogy felhívják a floridaiak fi

Modern minimalista otthon lett egy 19. század végéről munkás lakásból

Modern minimalista otthon lett egy 19. század végéről munkás lakásból

A 19. század végéről/20. század elejéről származó egykori munkás otthonnak adott új életet a STAM architecten építészeti cég, egy teljes felújítás keretein belül, melynek eredménye egy modern, minimalista stílusú otthon.

2025-ben fejezik be a portlandi Nemzetközi Repülőtér 1,5 milliárd dolláros felújítását

2025-ben fejezik be a portlandi Nemzetközi Repülőtér 1,5 milliárd dolláros felújítását

A PDX portlandi nemzetközi repülőtér több mint kétmillió utast lát el évente. Az évek során folyamatos fejlesztések történtek, 2018-ban egy hatalmas felújítási projektet kezdtek meg, mely várhatóan 2025-ben fejeződik majd be.

Viktoriánus stílusú üvegház modern értelmezésben a londoni Design Fesztiválon

Viktoriánus stílusú üvegház modern értelmezésben a londoni Design Fesztiválon

A viktoriánus üvegházak a 19. században kezdtek népszerűvé válni, és azóta az Egyesült Királyság egész területén a nagybirtokok és botanikus kertek ikonikus jellegzetességévé váltak. Elősegítve a meleg időjárási tényezőket igénylő növények, mint a mandarin, a citrom, vagy az avokádó termését a földr

Bosco Sodi, művész megigéző tengerparti nyaralója

Bosco Sodi, művész megigéző tengerparti nyaralója

Bosco Sodi művész és dizájner felesége, Lucía Corredor nemrégiben építették meg saját családi nyaralójukat a művész lakhelye, alapítványa és kiállítóhelye, a Casa Wabi közelében, Mexikóban, Puerto Escondido városában. A házaspár és családja március elején érkezett Puerto Escondidoba, hogy az óceán p

A keleti konyha és hagyomány ihlették az étterem belső kialakítását

A keleti konyha és hagyomány ihlették az étterem belső kialakítását

A 2001-ben alapított Loft Buro építészeti cég kreatív és hivatásos építészekből, tervezőkből és festőkből áll, akik fő célja harmonikus, kényelmes és hangulatos terek kialakítása, amely az ügyfél belső világát közvetíti. Egyik friss projektjük, a kijevi Ugli Restaurant étterem tervezését a keleti ko

http://ujhazak.com