Egy víztornyot alakítottak modern otthonná Hollandiában

A 2020-as Dutch Watertowerprize, azaz a Holland Víztorony 2020 díjat az RV Architectuur által átalakított nieuw lekkerland-i víztorony nyerte el. A díjat meglepő módon minden évben a legjobb átalakított víztoronynak ítélik, és 2020-ban két unokatestvérnek járt a megtiszteltetés.

A két unokatestvér a víztorony melletti házban nőtt fel, majd 21 évesen, 2013-ban sikerült megvásárolniuk a víztornyot.
Eredeti elképzelésük szerint az ezt követő 10 évben fokozatosan alakították volna át, de mindeközben mindketten megházasodtak és két gyermek büszke szüleivé váltak, ezért egyre inkább szándékukban állt a projekt mielőbbi megvalósítása és a beköltözés. Most mind a ketten 2 gyermek büszke szülei. A projekt végezetül összesen hét év alatt ment végbe. A

felújítást a két unokatestvér teljesen saját kezűleg alakította át, viszonylag szerény költségvetésből. A tervezésnek két fő mozgatórugója volt. Az egyik, hogy a szerkezet minél jobban megőrizze víztorony jellegét, de egy kényelmes otthon minden funkcióját biztosítsa a két család számára. A páros kifejezetten ki akarta hangsúlyozni a tényt, hogy otthonuk egy víztorony, ahelyett, hogy teljesen megszűntetnék annak eredeti történetét, és egy „normális” lakóházzá változtatják. A 9 méter átmérőjű hatszögletű toronyépületnek emellett természetesen meg kellett felelnie az összes helyi lakhatási- és építési előírásnak. A szerkezetet végül három részre osztották: egy nagy belmagasságú földszinti helyiségre közvetlen kapcsolattal az udvarhoz, és kettő, kétemeletes lakásra. Kattints ide a folytatásért!

Hozzászólások

Hídszerűen emelkedik a szakadék fölé a torontói otthon

Hídszerűen emelkedik a szakadék fölé a torontói otthon

A LLAMA Urban Design építészeti cég Bridge House projektje Toronto várostól északra, az ontariói Mary Lake tóparton található. A természetre minimális hatást gyakorló 38 méter hosszú építmény hídszerűen egy juharfa erdőben lévő szakadék fölé épült, a dombtetők legmagasabb pontjainak síkjában.

Egy bangladesi kórház, mely építészetileg cseppet sem kelt intézményes érzést

Egy bangladesi kórház, mely építészetileg cseppet sem kelt intézményes érzést

A Kashef Chowdhury/URBANA indiai építészeti cég építészetileg lenyűgöző Friendship Hospital Satkhira kórházat Bangladesben, a Bengáli folyó közvetlen közelében építette. A kórház egy vidéki térségben található, amelyet néhány évvel ezelőtt egy nagy ciklon erősen megrongált. 2018-ban egy helyi humani

Egyedi belsőépítészeti esztétika a japán wabi-sabi, az ipari és a brutalista stílusok kombinációjából

Egyedi belsőépítészeti esztétika a japán wabi-sabi, az ipari és a brutalista stílusok kombinációjából

Az Arch.Lab House Within projektje egy saroktelken épült Panchkula városában, Indiában. A magasan benépesült lakóövezetre, és a forgalmas közúttal való közvetlen kapcsolatra való tekintettel a legnagyobb kihívást a lakók magánéletének megteremtése jelentette az építészek számára.

Természetes tónusok és anyagok a fenntarthatóság jegyében

Természetes tónusok és anyagok a fenntarthatóság jegyében

A House of Grey belsőépítészeti stúdió a ház lakói és a bolygó egészségét figyelembe véve tervezte a londoni otthon belső tereit, természetes anyagok és színek széles palettáját alkalmazva.

Egy mexikói domboldalon épített saját otthont és műtermet az elismert építész, Manuel Cervantes

Egy mexikói domboldalon épített saját otthont és műtermet az elismert építész, Manuel Cervantes

Manuel Cervantes mexikói építész saját otthonát és bemutatótermét ötvözte a Casa Estudio projektjében. Az ingatlan egy domboldali telken épült, Mexikóvárostól több órás autóútra. A meredek lejtőbe finoman beépülő szerkezet összesen öt emeletből áll.

Ikerház helyett “testvérház” megközelítést alkalmazott az indonéz építészeti cég

Ikerház helyett “testvérház” megközelítést alkalmazott az indonéz építészeti cég

A DELUTION építészeti cég egy 70 négyzetméteres otthont épített az indonéz Cipulirben, egy sűrűn lakott környezetben egy 4 fős család és egy egyedülálló rokonuk számára. Az eredeti elképzelés egy ikerház építése volt, azonban a 1,5 négyzetméteres sikátoron keresztül megközelíthető telken nem volt el

Egy csodálatos vidéki rezidencia, ahol nyugdíjas éveiket tölti a cseh házaspár

Egy csodálatos vidéki rezidencia, ahol nyugdíjas éveiket tölti a cseh házaspár

A rusztikus rezidencia a Cseh Stará Červená Voda központjában található, a Jeseníky-hegységben. A birtokon eredetileg egy ház, egy pajta- és egy istállószerkezet állt. A helyi TRI.ŠTRNÁST architekti építészeti cég úgy döntött, hogy megőrzi az istálló eredeti gránitfalait, megemlékezve az volt tulajd

Az Ortraum Architects egy modern erdei kunyhót épített laminált falapokból

Az Ortraum Architects egy modern erdei kunyhót épített laminált falapokból

Az Ortraum Architects finn építészeti stúdió Kynttilä projektje egymodern-minimalista fakunyhó a finnországi Saimaa-tó partján mely üvegezett homlokzatával teljes panorámát nyújt a vízre.

A Turner Works egy istállót alakított vendégházzá

A Turner Works egy istállót alakított vendégházzá

Carl Turner nemrég Turner Works névre keresztelt Turner Studio építészeti cége összefogott az Accept & Proceed kreatív ügynökséggel, az angol vidéki holland stílusú istálló vendégházzá alakításában. A DUT18 egy hét hálószobás szálló a Cotswolds természetvédelmi területen, amely a wellness-hétvég

Modern faház a havas Norvégiában

Modern faház a havas Norvégiában

A Rever & Drage Architects Norvég építészeti cég Zieglers Nest nevű projektje a Norvég fjordon épült magas és keskeny, modern faház, kilátással Molde városára és a nyugati parton található Moldefjordra.

http://ujhazak.com