Építészeti inspiráció: a múlt és a jelen drámai kontrasztja

A Vagantes Ermita House projekt az Ermita de Santa Isabel templom közelében található, Mérida Yucatán San Sebastián kerületében, Mexikóban, melyet a helyi Gina Góngora és Arista Cero építészek újítottak fel és alakítottak át egy teljesen funkcionális, egyedi esztétikával rendelkező otthonná, amelyben drámaian jelenik a rusztikus múlt és a jelen. A szerény külsővel rendelkező, korábban elhagyatott épület most egy ideális tér olyan párok számára, akik Méridában szeretnének élni, a történelmi központ ikonikus negyedében.

A projektnek egy 54 négyzetméteres, 12 méter széles és 4,5 méter hosszú elhagyatott szerkezet ad otthont. A homlokzatot falazat alkotja, amely a korabeli agyagkeresztmetszetekkel díszített fal építési folyamatát mutatja. A homlokzaton csupán két nyílás van; egy a bejárati ajtó és egy az ablak számára, mindkettő lécelt fából, az ablak vas zsanérokkal. A projekt kezdeti állapota nem kifejezetten biztosította az ideális lakhatási feltételeket; a belső térben a fából készült záróelemek közül öt jelentősen megrongálódott állapotban volt, a födém pedig beomlott. 

A falakon a falazat befedésének jelei voltak láthatók, a keleti oldalon pedig egy két falra támaszkodó vasbeton félemelet található, ahol a fürdőszoba található. A felújítási projekt során az építész duó tudatosan arra törekedett, hogy tiszteletben tartsa és meghagyja az idő múlásának ezen nyomait az épületen. Emellett a födémben meglévő rést kihasználva egy kis udvart hoztak létre egy medencével, amely lehetővé teszi a fény és a szellőzés természetes módon történő bejutását a belső térbe. A medence itt több szempontból is fontos szerepet tölt be; nemcsak esztétikai és kényelmi elemként működik, de funkcionálisan felfrissíti a beáramló levegőt, amely fontos tényező figyelembevéve a régióra jellemző forró időjárást. A medenceterület mellett található a konyha-étkező rész, amelynek fémből és üvegből készült összecsukható ajtaja a belső-külső határ elvesztésének gondolatával lehetőséget ad arra, hogy a szociális területet zárt terasszá alakítsák át. A földszinten egy kanapéból, egy fotelből és egy zsámolyból álló szoba, valamint a tér másik végén található fürdőszoba egészíti ki a szociális területet. A fém csigalépcsőn keresztül lehet feljutni a félemeletre, ahol a hálószoba található. Olvass tovább. Kattints ide!


Hozzászólások

Land Ark fekete acélba burkolta a kompakt, 18 négyzetméteres ‘Quatro’ mobilházat

Land Ark fekete acélba burkolta a kompakt, 18 négyzetméteres ‘Quatro’ mobilházat

A coloradói székhelyű Land Ark stúdiót, melyet Brian és Joni Buzarde férj-feleség páros alapított nemrég bemutatta új, fémborítású mobilház modelljüket, Quatro néven. A mindössze 18 négyzetméteres mozgatható egység “kényelmes hátsó udvari irodaként vagy vendégszobaként” hivatott szolgálni, azonban m

A TeamLab “a végtelen kíváncsiság otthonát” hozza létre Abu Dhabi Saadiyat-szigetén

A TeamLab “a végtelen kíváncsiság otthonát” hozza létre Abu Dhabi Saadiyat-szigetén

A japán művészeti kollektíva, aTeamLab és az Abu-Dzabi székhelyű építészeti cég, az MZ Architects bemutatta a TeamLab Phenomena Abu Dhabi galéria látványtervét, amely a digitális művészet állandó helyszíne lesz a Saadiyat-szigeten. A TeamLab által “a végtelen kíváncsiság otthonaként” elképzelt épüle

Belsőépítészeti inspiráció: 10 otthon, lenyűgözően egyedi redőnyökkel és lamellákkal

Belsőépítészeti inspiráció: 10 otthon, lenyűgözően egyedi redőnyökkel és lamellákkal

Az alumínium lamellákkal keretezett ablakoktól az épület homlokzatát körbeölelő színes fémlemezekig, ebben a cikkünkben 10 egyedi redőnyökkel és lamellákkal ellátott otthont mutatunk be, melyekből te is inspirációt meríthetsz!

A Kardashians Show bepillantást enged Kris Jenner új luxusotthonába – VIDEÓ

A Kardashians Show bepillantást enged Kris Jenner új luxusotthonába – VIDEÓ

Nem rossz egy csapat überhíres celeb (köztük legalább egy milliárdos) “anyukájának” lenni. Kardashian mama Kris Jenner tavaly vásárolt egy 20 millió dolláros kúriát Los Angeles exkluzív Hidden Hills negyedében, és bár személyesen csak kevesen fogják látni hogy néz ki belülről, a család TV showjának

Háromszög alakú ház egy háromszög alakú telken

Háromszög alakú ház egy háromszög alakú telken

Az After Office által 2018-ban kivitelezett Cinere House egy kétszintes otthon, amely egy lejtős, háromszög alakú telken helyezkedik el az indonéziai Nyugat-Jáva városának Cinere negyedében. A 180 négyzetméteres telek egy T-alakú kereszteződésben helyezkedik el, mely nagyban befolyásolta a ház konce

Természetes textúrák és csiszolt felületek találkozása Fernando Mastrangelo szobrászati bútoraiban

Természetes textúrák és csiszolt felületek találkozása Fernando Mastrangelo szobrászati bútoraiban

Fernando Mastrangelo nem hétköznapi, funkcionális és dekoratív lakberendezési tárgyakat készít. Lenyűgöző szobrászati alkotásai sziklákból vagy jéghegyekből faragottnak tűnnek. A kifinomult és elegáns kollekciók bútorokat, tükröket és dekoratív installációikat foglalnak magukba, melyek elmossák a mű

Frank Maali és Gemma Lalanda egy 1950-es évekbeli garázst alakított “szakrális” rendezvénytérré

Frank Maali és Gemma Lalanda egy 1950-es évekbeli garázst alakított “szakrális” rendezvénytérré

Frank Maali és Gemma Lalaanda építészek egy 1950-es évekbeli garázst alakítottak át rendezvénytérré a Vipp háztartási márka koppenhágai székhelyén, amely a 3 Days of Design fesztiválon nyílt meg. Az építészpáros Vipp Garage elnevezésű tervét a koppenhágai Island Brygge ipari negyed ihlette, ahol a m

Carsten in der Elst alumínium- és gumicsövekből készített bútorokat a Soft Works kiállításra

Carsten in der Elst alumínium- és gumicsövekből készített bútorokat a Soft Works kiállításra

A kölni székhelyű Carsten in der Elst tervező Soft Works kollekciójával azt vizsgálta, hogyan lehet ipari melléktermékekből bútorokat készíteni. A kollekciót a 3 Days of Design fesztiválon állították ki, mint a tervező tavalyi évben bemutatott Heavy Duty projektjének ellentétje, amely kovácsolt acél

Művészet, természet és építészet: elhagyatott 18.századi mezőgazdasági birtokból művészrezidencia

Művészet, természet és építészet: elhagyatott 18.századi mezőgazdasági birtokból művészrezidencia

A németországi székhelyű Heim Balp építészeti cég által tervezett Gutshof Güldenhof névre keresztelt művészrezidencia három évnyi tervezés és vízualizálás után készült el. A projektben harmonikusan fonódik össze a művészet és a természet, az építészet által egyesítve. Az ingatlan tulajdonosa, Danh V

Építészeti inspiráció: öblös ablakok, mint funkcionális és esztétikai elemek

Építészeti inspiráció: öblös ablakok, mint funkcionális és esztétikai elemek

Egy házaspár, két gyermekük és két macskájuk számára épült a Bay Window Tower House kombinált lakóház és iroda egy apró városi telken Japánban. A kivitelező építészek, Takaaki Fuji és Yuko Fuji kiterjedt kutatást végeztek az öblös ablakokkal kapcsolatosan, hiszen azok sokféle formát ölthetnek és ann

http://ujhazak.com