Megnyílt a világ első (és "legmagasabb"?) vízszintes felhőkarcolója Kínában

Ha nem is a világ legmagasabb, de a világ leghosszabb vízszintes felhőkarcolója címet elnyerte a szokatlan koncepciójú épület. Világrekordot döntve, a Rafles City by Safdie Architects hivatalosan is megnyitotta kapuit Chongqingban, Kínában, egy hatalmas, 1,12 millió négyzetméteres közösségi központként funkcionálva, melyben az 1400 lakás és egy luxusszálloda mellett többek között bevásárlóközpontok, irodák és végül, de nem utolsó sorban a végtelenített medencével, valamint mindenki számára elérhető éttermekkel és bárokkal ellátott nyilvános kilátó platform található.

A gigantikus komplexum összesen nyolc horizontális toronyból áll, amelyek közül négy támasztja alá a vízszintes szerkezetet, mely egy üveghomlokzattal rendelkező folyosóként funkcionál. Innen elérhető a leglélegzetelállítóbb kilátás a városra. A Jangce és a Jialing folyók közötti városnegyedben épült projektjen az Izraelben született kanadai építész, Moshe Safdie és a CapitaLand, Ázsia egyik legnagyobb ingatlancsoportja dolgozott együtt.

A műszakilag és minden más szempontból is látványos komplexum tetején "fekvő" vízszintes szerkezet a „The Crystal” nevet kapta, mely pusztán az elhelyezkedéséből adódóan rendkívül erős szélnek van kitéve, ezért kialakításakor komoly mérnöki tervezésre volt szükség. A legfejlettebb építési rendszerek alkalmazása mellett az épület vízszintes részét különleges ingacsapágyakkal és szeizmikus csappantyúkkal látták el, hogy az a lehető legrugalmasabb legyen. A grandiózus kilátóplatform, melyben egy számos érett fából álló kert is található, önmagában 12.000 tonna acélból, 3000 üveg és 5000 alumínium panelból áll. Kattints ide a folytatásért!

Hozzászólások

A göteborgi egyetemi könyvtárépület egy könyv oldalaira hasonlító ívelt homlokzattal rendelkezik

A göteborgi egyetemi könyvtárépület egy könyv oldalaira hasonlító ívelt homlokzattal rendelkezik

A dán Cobe építészeti cég nyerte meg a göteborgi egyetem új könyvtárépületének megépítésére kiírt építészeti versenyt, amelynek látványterve egy kinyílóban lévő könyv formáját imitálja. A 16 000 négyzetméteres könyvtár a Näckrosen egyetem területén, Svédország második legnagyobb városának, Göteborg

Hihetetlen árvízálló ház épült egy privát tó fölött

Hihetetlen árvízálló ház épült egy privát tó fölött

Egy gyönyörű természetvédelmi területén egy csodálatos, 150 négyzetméteres épület áll, amelyet a Hamish & Lyons építészei készítettek. A csapatot három különálló melléképületet megtervezésére kérték fel a meglévő ház kiegészítéseként.

Kaliforniai diákok együttműködő robotika segítségével építették az Arroyo-hidat

Kaliforniai diákok együttműködő robotika segítségével építették az Arroyo-hidat

Egy modern, komplex gyalogoshidat terveztek és építettek a Dél-Kaliforniai Egyetem Építésziskolájának hallgatói Los Angeles városában, félig robotikus eljárás segítségével, amellyel minimalizálták az építési hulladék mennyiségét.

Az IKEA koppenhágai üzlete egy hatalmas tetőtéri parkkal várja a vásárlókat

Az IKEA koppenhágai üzlete egy hatalmas tetőtéri parkkal várja a vásárlókat

Az IKEA új üzletét a Dorte Mandrup dán stúdió tervezte, egy nyilvános tetőtéri parkkal, amely elmondásuk szerint egy “zöld társalgóként” fog funkcionáli a Dánia Koppenhága belvárosában.

Egy teljesen átlátszó lebegő úszómedence köti össze a két lakótömböt Londonban

Egy teljesen átlátszó lebegő úszómedence köti össze a két lakótömböt Londonban

A HAL építészeti stúdió egy átlátszó falú- és fenekű úszómedencével hidalta össze a londoni Battersea-i Embassy Gardens két épületrészét. A Sky Pool névre keresztelt 25 méter hosszú úszómedence teljes egészében akril panelekből áll, így az úszók közvetlenül a láthatják a 35 méterrel alattuk lévő utc

A Foster + Partners egy új Apple üzletet alakított ki a római Marignoli palotában

A Foster + Partners egy új Apple üzletet alakított ki a római Marignoli palotában

Megnyitotta kapuit az Apple legújabb, és legnagyobb európai üzlete, a 19. századi Palazzo Marignoli épületében, Róma városában. A Foster + Partners által tervezett Apple Via del Corso kihangsúlyozza az eredeti, történelmi építészeti részleteket az 1890-es évek 1950-es évekbeli falfestményeinek, fres

Az Atelier Right Hub ívekkel helyettesítette a sarkokat a barlangszerű fürdőben

Az Atelier Right Hub ívekkel helyettesítette a sarkokat a barlangszerű fürdőben

Az Atelier Right Hub kínai stúdió egy barlangszerű gyógyfürdőt hozott létre a kínai Hangcsou városban, összekapcsolt, kör alakú szobákkal és ívelt fehér agyag falak hálózatával. A meghitt hangulatú komplexum masszázs- és meditációs lehetőségeket kínál a vendégeknek.

Formabontó templomépület Norvégiában, melyet történelmi elődjének megidézésére terveztek

Formabontó templomépület Norvégiában, melyet történelmi elődjének megidézésére terveztek

Formabontó, geometriai szerkezettel rendelkezik az új templom, melyet egy Norvég építészeti cég tervezett, a régi templom helyettesítésére. A projekt egy új egyház felépítését követelte meg a helyi közösség számára, mivel paradox módon a régi egyház tragikus elvesztése lehetőséget nyitott egy új kez

Egy “titkos kertet” építettek a mexikóvárosi lakóépület közepére

Egy “titkos kertet” építettek a mexikóvárosi lakóépület közepére

A mexikói CPDA Arquitectos cég egy kőburkolatos rezidenciát tervezett, mely külső falai egy buja udvart rejtenek, amely teljesen rejtve van az utcáról. A Casa Jardin Escandón projekt Mexikóváros Escandón szomszédságában található, mely lakóközössége az utóbbi években nagyban megnövekedett, így az er

Egy illegális földalatti alagutak őrült hálózatából lett modern otthon

Egy illegális földalatti alagutak őrült hálózatából lett modern otthon

London Hackney negyedében, a Mortimer Street 121. szám alatt található szerény viktoriánus ház szomszédjai 40 éven keresztül furcsa zajokat hallottak a föld alól, miközben az ingatlan tulajdonosa újabb és újabb földkupacokat halmozott fel az udvarán. Az otthon ezzel egyidőben fokozatosan tönkrement

http://ujhazak.com