A BIVAK tervei alapján épülhet meg a Hortobágyi Deportálások Emlékhelye

Sikeresen zárult a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) által meghirdetett - a Hortobágyi Deportálások Emlékhelye fejlesztését célzó - építészeti tervpályázat, amelynek nyertese a BIVAK stúdió pályaműve lett - tájékoztatta a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) csütörtökön az MTI-t.A közlemény szerint a meghívásos, kétszakaszos építészeti tervpályázatra 14 pályamunka érkezett. A pályaművek közül a szakma jeles képviselőiből álló bíráló bizottság választotta ki a nyertest. A bíráló bizottság elnöke Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára volt.
    

A kormány korábban határozatban döntött arról, hogy emlékhely épüljön a kommunista diktatúra idején internáló- és kényszermunkatáborként, illetve hadifogolytáborként működtetett létesítmény egykori helyszínén a Hortobágyon. "A hortobágyi zárt táborok egykori területén a méltó megemlékezés, a közös nemzeti emlékezetpolitika formálása és a jövő nemzedék oktatása-nevelése céljával látogatóközpont, továbbá egy interaktív és a modern technológiát felhasználó kiállítás létesül" - írják.
    

Mint hozzáteszik, a fejlesztés kiemelt célja volt az is, hogy "a hortobágyi táborvilágba hurcolások története, amely ma kevéssé ismert a köztudatban, minél szélesebb körhöz eljusson". A tájékoztatóban olvasható indoklás szerint a tervezett épület megjelenése "egészében újszerű, eredeti megoldásokat tartalmazó, a funkciót kiemelkedő módon kiszolgáló, környezetével együtt élő, reális építési megoldásokat alkalmazó, átgondolt pályamű".
    

A részletes bírálat során kiemelt figyelmet kapott az építészet és a tájba illő viselkedés párbeszéde. "A pályamű mindezt megtalálta. A felmutatott mű olyan szakmai alázatról ad tanulságot, amely a térség környezetalakításában is példamutató. A terv az egykori történelmi események világától egészen a mai kor jövőbemutató üzenetátadásra alkalmas egységes gondolatiságra épül" - írják.
    

A tájékoztatás szerint a pályázaton második helyezést ért el az Arch-Studio Kft., a harmadik helyezett pedig a 3H építésziroda Kft. lett. A díjakat Rétvári Bence, a bíráló bizottság elnöke adta át.


(Forrás: MTI)


Hozzászólások

Hogyan változtatja meg a Z generáció az építészet identitását?

Hogyan változtatja meg a Z generáció az építészet identitását?

A Z generáció az 1995 után született emberek generációja, azok, akik az internet népszerűsödésével együtt nőttek fel, és a rendelkezésre álló technológia minden formáját integrálva lépnek kapcsolatba a világgal. Az rendelkezésre álló médiumok sokfélesége, az információforgalom sebessége, a virtuális

Miből készülnek majd a jövő bútorai?

Miből készülnek majd a jövő bútorai?

Napjainkban szinte minden iparban felmerülnek az anyagokról szóló kérdések. Az építészetben gyakran szó esik a beton életképességéről a kortárs kontextusban, és arról is, hogy a fát hogyan lehet fenntarthatóbban beszerezni. Mindemellett nagy figyelmet kapnak az innovatív biológiailag lebomló anyagok

Milyen magasra építhetünk? A jövő felhőkarcolóinak építőanyagai és építési módszerei

Milyen magasra építhetünk? A jövő felhőkarcolóinak építőanyagai és építési módszerei

Egyes statisztikák szerint 2050-re több mint 6 milliárd ember fog a nagyvárosokban élni, és azokon a helyeken, ahol a horizontális “kifelé” terjeszkedés már nem jöhet szóba, a növekvő sűrűséggel csak úgy lehet majd lépést tartani, ha egyre magasabbra építkezünk.

Lebontva és újjáépítve: az építészeti replikák identitása

Lebontva és újjáépítve: az építészeti replikák identitása

Kisho Kurokawa ikonikus Nakagin kapszulatornyának rekonstrukciós jogait jelenleg az egyik legnagyobb NFT-oldalon árulják. Míg a torony bontása a 2022-es év elején megkezdődött, az árverés az építmény újjáépítésének jogát értékesíti, mind a metaversumban, mind a való életben. Az ötlet, hogy a metaver

Természet és technológia: falak, amelyek képesek növényeket termeszteni

Természet és technológia: falak, amelyek képesek növényeket termeszteni

Az építészet és a természet kapcsolata összetett: egyrészt élvezzük, hogy a természetre való kilátást művészeti alkotásként keretezhetjük otthonunkban, ugyanakkor mindenáron igyekszünk elkerülni a falakon és szerkezetekben a “valódi” természet jelenlétét, melyek a gyökerek és levelek által kárt okoz

LEED Platinum és passzívház minősítés, alacsony költségvetéssel

LEED Platinum és passzívház minősítés, alacsony költségvetéssel

A Saltbox House, amely LEED Platinum és passzívház minősítést kapott, csak a harmadik minősített passzívház Québecben, Kanadában. A projekt azt hivatott bemutatni, hogy ésszerű költségvetés mellett is lehet magas energetikai szabványokkal rendelkező, ambiciózus terveket építeni. A Bromon

Természetet idéző, organikus elemek határozzák meg a drámai indiai kávézó belső tereit

Természetet idéző, organikus elemek határozzák meg a drámai indiai kávézó belső tereit

“A görbe az istenek vonala.” – írj a Myfresh Café projektjét kivitelező LOOP Design Studio. A kávézó merész, kanyargós terei egyértelműen és szemérmetlenül utánozzák a természetes, organikus formák világát.

A Studio Chzon párizsi hangulatot adott a francia főváros repülőterének

A Studio Chzon párizsi hangulatot adott a francia főváros repülőterének

A Chzon Studio francia tervezőstúdió ikonikus párizsi műemlékekre emlékeztető boltívekkel és szökőkutakkal bővítette a párizsi Charles de Gaulle, más néven Roissy repülőtér, a francia főváros fő repülőterének egyik indulási terminálját.

Maré Uribe lítiumgyártás során keletkezett hulladékokból készített művei

Maré Uribe lítiumgyártás során keletkezett hulladékokból készített művei

Mále Uribe a chilei Atacama-sivatagban található lítiumbányákban keletkezett hulladékanyagból készített műveit most az Salt Imaginaries című kiállítás mutatja be. Mále egy londoni székhelyű építész, művész és kutató, aki a művészet, a tértervezés és az anyagtervezés metszéspontján dolgozik.

Adaptív újrahasználati projekt: modern-rusztikus irodaház egy évtizedek óta használaton kívüli raktárból

Adaptív újrahasználati projekt: modern-rusztikus irodaház egy évtizedek óta használaton kívüli raktárból

A "Yooshinjae" egy munkaterület, amely 11 hónapos tervezés és felújítás után 2021 augusztusában nyílt meg újra. A projekt keretében egy leromlott állapotú épületet újítottak fel a szöuli Jongszan-ku-ban, Szöul 25 kerületének egyikében. Az átalakítással a helyszínen egy építészeti tervezőst

http://ujhazak.com