Az égbe magasló konkáv és konvex falak adnak szoborszerű megjelenést az iraki családi háznak

Az iraki Szulejmánijja város északkeleti részén az építészeti telkek jellemzően 200 négyzetméteresek, melyeket többnyire további azonos méretű telkek vesznek körül, következésképpen tehát csak egy nyitott oldalra lehet nézni, amely a rövidebbik oldal. A telekfelosztás e tipikus volta negatívan hatást gyakorolt az emberek gondolkodásmódjára a környéken épült házak kialakításával kapcsolatban, ami monoton egyformaságot eredményezett. A helyi ZAKAA Architecture építészeti cég ezt a sztereotípiát kívánta megdönteni, így megkísérelte ügyfelük gondolkodásmódjának megváltoztatását, és végül meggyőzte őket arról, hogy egy számukra testre szabott házat tervezzenek, és ne annak a másolatát, ami már ezerszer felépült a városban. Így született a Bakrajo House.

Egy olyan országban, amely a véget nem érő háborúk és a gazdasági instabilitás miatt állandó rombolás és újjáépítés tárgya, az építészet egyedisége nem fontos tényező az emberek számára. A legtöbb esetben a legegyszerűbb építési aktus több mint elég, amennyiben az megfelel a funkcionális igényeknek; az esztétika irreleváns. Az öt hálószobás Bakrajo House az iraki Kurdisztán régióban található Szulejmánijja városának egy szűk sikátorában, minden különleges kilátás nélkül, ezért az építészek igyekeztek elkerülni, hogy minden nyílás a szemközti szomszédok felé nézzen. Egy sor ívelt fal alkóvokat alkottak, melyek meghatározzák a ház külső burkolatát és egyedi, kanyargós homlokzatát. Ezek a falak átölelik az ablakokat, és megakadályozzák, hogy közvetlenül ki legyenek téve a külvilágnak.

A környék házaival ellentétbe, melyek elején lenne egy kis kert található, a Bakrajo House esetében a szerkezet hátsó részén alakítottak ki egy udvart, amely egy belső üres tér, ami fényt és levegőt enged be a házba, tehát fontos funkcionális szerepet tölt be, míg a megszokott előudvar az az építészek szerint csak egy elpazarolt terület lett volna, amelyet a lakók egyáltalán nem használnak ki. A homlokzat nem az alaprajzok közvetlen extrudálása, hanem inkább építészeti nyilatkozattevés a tervek volumetrikus gondolkodásán keresztül, ennek eredményeként a ház szobrászati formája alapos kutatásból és sok iterációból származik, hogy eltérjenek a városi házak tervezésének módjától. Olvass tovább. Kattints ide!


Hozzászólások

Land Ark fekete acélba burkolta a kompakt, 18 négyzetméteres ‘Quatro’ mobilházat

Land Ark fekete acélba burkolta a kompakt, 18 négyzetméteres ‘Quatro’ mobilházat

A coloradói székhelyű Land Ark stúdiót, melyet Brian és Joni Buzarde férj-feleség páros alapított nemrég bemutatta új, fémborítású mobilház modelljüket, Quatro néven. A mindössze 18 négyzetméteres mozgatható egység “kényelmes hátsó udvari irodaként vagy vendégszobaként” hivatott szolgálni, azonban m

A TeamLab “a végtelen kíváncsiság otthonát” hozza létre Abu Dhabi Saadiyat-szigetén

A TeamLab “a végtelen kíváncsiság otthonát” hozza létre Abu Dhabi Saadiyat-szigetén

A japán művészeti kollektíva, aTeamLab és az Abu-Dzabi székhelyű építészeti cég, az MZ Architects bemutatta a TeamLab Phenomena Abu Dhabi galéria látványtervét, amely a digitális művészet állandó helyszíne lesz a Saadiyat-szigeten. A TeamLab által “a végtelen kíváncsiság otthonaként” elképzelt épüle

Belsőépítészeti inspiráció: 10 otthon, lenyűgözően egyedi redőnyökkel és lamellákkal

Belsőépítészeti inspiráció: 10 otthon, lenyűgözően egyedi redőnyökkel és lamellákkal

Az alumínium lamellákkal keretezett ablakoktól az épület homlokzatát körbeölelő színes fémlemezekig, ebben a cikkünkben 10 egyedi redőnyökkel és lamellákkal ellátott otthont mutatunk be, melyekből te is inspirációt meríthetsz!

A Kardashians Show bepillantást enged Kris Jenner új luxusotthonába – VIDEÓ

A Kardashians Show bepillantást enged Kris Jenner új luxusotthonába – VIDEÓ

Nem rossz egy csapat überhíres celeb (köztük legalább egy milliárdos) “anyukájának” lenni. Kardashian mama Kris Jenner tavaly vásárolt egy 20 millió dolláros kúriát Los Angeles exkluzív Hidden Hills negyedében, és bár személyesen csak kevesen fogják látni hogy néz ki belülről, a család TV showjának

Háromszög alakú ház egy háromszög alakú telken

Háromszög alakú ház egy háromszög alakú telken

Az After Office által 2018-ban kivitelezett Cinere House egy kétszintes otthon, amely egy lejtős, háromszög alakú telken helyezkedik el az indonéziai Nyugat-Jáva városának Cinere negyedében. A 180 négyzetméteres telek egy T-alakú kereszteződésben helyezkedik el, mely nagyban befolyásolta a ház konce

Természetes textúrák és csiszolt felületek találkozása Fernando Mastrangelo szobrászati bútoraiban

Természetes textúrák és csiszolt felületek találkozása Fernando Mastrangelo szobrászati bútoraiban

Fernando Mastrangelo nem hétköznapi, funkcionális és dekoratív lakberendezési tárgyakat készít. Lenyűgöző szobrászati alkotásai sziklákból vagy jéghegyekből faragottnak tűnnek. A kifinomult és elegáns kollekciók bútorokat, tükröket és dekoratív installációikat foglalnak magukba, melyek elmossák a mű

Frank Maali és Gemma Lalanda egy 1950-es évekbeli garázst alakított “szakrális” rendezvénytérré

Frank Maali és Gemma Lalanda egy 1950-es évekbeli garázst alakított “szakrális” rendezvénytérré

Frank Maali és Gemma Lalaanda építészek egy 1950-es évekbeli garázst alakítottak át rendezvénytérré a Vipp háztartási márka koppenhágai székhelyén, amely a 3 Days of Design fesztiválon nyílt meg. Az építészpáros Vipp Garage elnevezésű tervét a koppenhágai Island Brygge ipari negyed ihlette, ahol a m

Carsten in der Elst alumínium- és gumicsövekből készített bútorokat a Soft Works kiállításra

Carsten in der Elst alumínium- és gumicsövekből készített bútorokat a Soft Works kiállításra

A kölni székhelyű Carsten in der Elst tervező Soft Works kollekciójával azt vizsgálta, hogyan lehet ipari melléktermékekből bútorokat készíteni. A kollekciót a 3 Days of Design fesztiválon állították ki, mint a tervező tavalyi évben bemutatott Heavy Duty projektjének ellentétje, amely kovácsolt acél

Művészet, természet és építészet: elhagyatott 18.századi mezőgazdasági birtokból művészrezidencia

Művészet, természet és építészet: elhagyatott 18.századi mezőgazdasági birtokból művészrezidencia

A németországi székhelyű Heim Balp építészeti cég által tervezett Gutshof Güldenhof névre keresztelt művészrezidencia három évnyi tervezés és vízualizálás után készült el. A projektben harmonikusan fonódik össze a művészet és a természet, az építészet által egyesítve. Az ingatlan tulajdonosa, Danh V

Építészeti inspiráció: öblös ablakok, mint funkcionális és esztétikai elemek

Építészeti inspiráció: öblös ablakok, mint funkcionális és esztétikai elemek

Egy házaspár, két gyermekük és két macskájuk számára épült a Bay Window Tower House kombinált lakóház és iroda egy apró városi telken Japánban. A kivitelező építészek, Takaaki Fuji és Yuko Fuji kiterjedt kutatást végeztek az öblös ablakokkal kapcsolatosan, hiszen azok sokféle formát ölthetnek és ann

http://ujhazak.com