Egy bangladesi kórház, mely építészetileg cseppet sem kelt intézményes érzést

A Kashef Chowdhury/URBANA indiai építészeti cég építészetileg lenyűgöző Friendship Hospital Satkhira kórházat Bangladesben, a Bengáli folyó közvetlen közelében építette. A kórház egy vidéki térségben található, amelyet néhány évvel ezelőtt egy nagy ciklon erősen megrongált. 2018-ban egy helyi humanitárius egy nagyobb földterületet adományozott a Friendship szervezet számára, egy nyolcvan ágyas kórház felépítése céljából.

A bengáli folyami táj erőteljes absztrakciója nagyban befolyásolta az építészetet.
Az épület elrendezése hatékony és racionális. Az épületrészek közötti belső udvarok sora biztosítja a természetes szellőzést, míg a légkondicionált helyiségek szélárnyékban vannak elhelyezve. Az építészek részletesen tanulmányozták a közvetlen és a szórt napfény behatolását az összes osztály és tanácsadó megtervezése során. A kezdeti szakaszban egyértelművé vált a fekvő- és járóbeteg-osztályok elkülönítésének szükségessége, így az épületrészeket két külön területre osztották.

Ahhoz, hogy a struktúra megőrizze a vizuális folyamatosságot, egy felfelé épülő elválasztás, például kerítés helyett egy mesterséges folyót vezettek be a két terület közé, amely áthalad az épületkomplexum teljes hosszán, korlátozva az osztályok közötti hozzáférést. Ez az elem csodálatos, oázis- szerű tájat animál az intézményen belül. A mesterséges csatorna mindkét végén két nagy tartály található, az összegyűjtött esővíz tárolására, mely értékes erőforrás, mivel a régióban a sós talajvíz a legtöbb gyakorlati célra használhatatlan. Kórházi intézmény ellenére a lapostetős építmény cseppet sem kelt intézményes hatást- vörös téglaburkolata sokkal inkább meleg, mediterrán jellegű atmoszférát alkot a mesterséges csatorna türkizkék vízével, és az épületkomplexumot körülvevő természet zöldjével kölcsönhatásban. Kattints ide a folytatásért! 

Hozzászólások

Így látják a háziállatok az otthonodat

Így látják a háziállatok az otthonodat

Egyesek számára nagyon nagy jelentősséggel bír az otthonának belsőépítészete, ami nem is véletlen, ugyanis a színek, a textúrák, a bútorok elhelyezése és kombinációja együttesen adják az egyes helyiségek hangulatát, ami pedig hatással van a lakók hangulatára. Mindezt személyes preferenciák alapján a

Teljesen fekete, drámai belső térrel és színpad-szerű konyhával látták el a tokiói éttermet

Teljesen fekete, drámai belső térrel és színpad-szerű konyhával látták el a tokiói éttermet

A Snøhetta építésziroda a bronxi székhelyű Ghetto Gastro kulináris céggel együttműködve hozta létre a Burnside éttermet. A teljesen fekete belső terekkel rendelkező tokiói étterem napközben étteremként, éjjel pedig koktélbárként funkcionál.

Bunker- építő készletet dobott piacra egy apuka, akinek elege lett a rendetlen kanapé látványából

Bunker- építő készletet dobott piacra egy apuka, akinek elege lett a rendetlen kanapé látványából

A bunkerépítés bizony rumlis folyamat, ezt minden szülő tudja. A bunkerépítéshez megfelelő építőanyagok után kutatva a gyerekek hajlamosak megsemmisíteni a rendet az egész házban, letépve a párnákat a kanapékról és a takarókat az ágyakról. Mennyivel egyszerűbb lenne egy külön bunkerépítő-készlettel,

Elkészült Richard Rogers tervező utolsó munkája

Elkészült Richard Rogers tervező utolsó munkája

Az elismert Rogers Stirk Harbour + Partners (RSHP) építészeti cég átadta Richard Rogers utolsó munkáját, amely már azelőtt megkezdődött, hogy a tervező bejelentette nyugdíjba vonulását 2020 júniusában. A projekt Franciaországban, a Château La Coste 500 hektáros területén épült, amely egy kiemelkedő

Álomszerű mesterséges erdőt épített a Wutopia Lab Kínában

Álomszerű mesterséges erdőt épített a Wutopia Lab Kínában

Hatalmas háromszirmú virágra hasonlító installációk vetnek árnyékot a Wutopia Lab építészeti és dizájn cég által tervezett minimalista "erdőben", a kínai Huzhou városában, Sanghajtól nyugatra. A The White Upland, azaz a “Fehér Felvidék” projekt közel 3300 négyzetméternyi területet ölel fel

Andrés Reisinger virtuális bútorkollekciója 133 millióért kelt el az online árverésen

Andrés Reisinger virtuális bútorkollekciója 133 millióért kelt el az online árverésen

Andrés Reisinger argentin tervező egy innovatív projekt keretein belül tíz darab virtuális bútort adott el egy online aukción, melyből a legdrágább, "nem létező" termék több, mint 20 millió forintért kelt el.

Madagaszkáron épül a világ első 3D-nyomtatott iskolája

Madagaszkáron épül a világ első 3D-nyomtatott iskolája

Építészeti cég Studio Mortazavi egy 3D-nyomtatott iskolát tervezett betonból és helyi eredetű építőanyagokból a Thinking Huts non-profit szervezetnek, mely prototípusa a madagaszkári Fianarantsoa városában épül majd. A napenergiával működő iskola különböző funkciókat betöltő kunyhók sorozatából áll

Tobia Zambotti több mint 10.000 használt arcmaszkkal tömte ki a Couch-19 kanapét

Tobia Zambotti több mint 10.000 használt arcmaszkkal tömte ki a Couch-19 kanapét

Tobia Zambotti olasz tervező eldobott egyszer használatos arcmaszkokkal töltötte meg a Couch-19 kanapéhoz átlátszó borítását, hogy felhívja a figyelmet a koronavírus-járvány okozta műanyag hulladék rohamos megemelkedésére.

A Foster + Partners új szállodája a szaúdi homokdűnék közepette

A Foster + Partners új szállodája a szaúdi homokdűnék közepette

A neves brit Foster + Partners építésziroda Southern Dunes Hotel projektje egy végelláthatatlan sivatag homokdűnéi közepette épül Szaúd-Arábia nyugati partvidékén, a Red Sea Project turisztikai fejlesztési program részeként.

A Cheng Chung Design drámai éttermet hozott létre egy kínai tégla-művészeti installációban

A Cheng Chung Design drámai éttermet hozott létre egy kínai tégla-művészeti installációban

A hongkongi székhelyű Cheng Chung Design építészstúdió egy éttermet alakított ki Dongfengyun városának egyik jellegzetes, óriási termeszvárra hasonlító téglaépületében, mely művészeti kiállítóteremként is funkcionál.

http://ujhazak.com