Építészeti inspiráció: öblös ablakok, mint funkcionális és esztétikai elemek

Egy házaspár, két gyermekük és két macskájuk számára épült a Bay Window Tower House kombinált lakóház és iroda egy apró városi telken Japánban. A kivitelező építészek, Takaaki Fuji és Yuko Fuji kiterjedt kutatást végeztek az öblös ablakokkal kapcsolatosan, hiszen azok sokféle formát ölthetnek és annál is sokfélébb vonzó szerepet játszhatnak, a fénybevezető eszköztől kezdve az ülőbútorokon át a várossal való dekoratív kapcsolódási pontig, így ezek váltak a projekt koncepciójának középpontjává. 

A Takaaki Fuji és Yuko Fuji építészek által meghatározott tervben az épület minden emeletén és minden oldalán öblös ablakok találhatók, így a lakók számos lehetőséget kapnak az időtöltésre, kikapcsolódásra és a szemlélődésre; a házban ezek az egyedi ablakok az ücsörgés, az írás, az alvás, a dekoráció és sok más tevékenység helyszíneivé válnak. Egy másik fontos szempont az volt, hogyan lehet pozitív kapcsolatot kialakítani a keskeny és magas épület és az azt körülvevő épületek között, amelyek többsége egylakásos ház. A kis alapterületű városi telkeken épülő házak sorsa gyakran az, hogy eltakarják a környező épületek kilátását, ami a szomszédok számára a fojtogató bezártság érzetét kelti.

Ezt a problémát úgy oldották meg, hogy az épület sarkait levágták, így a telek négy sarkában “zsebeket” létrehozva. Ezek az üresen hagyott területek a lakók számára kis kertekként szolgálnak, míg a szomszédok számára meghagy némi átláthatóságot, egyfajta értelemben ezek is öblös ablakokká válnak a környező épületek lakói számára. A sarkok ily módon történt levágása egy érdekes, nyolcszögletű alapterületet eredményezett. Az ázsiai országokban a nyolcszöget a feng shui szerint szerencsésnek tartják, továbbá a forma rendkívül hatékonyan csökkenti az épület körüli légáramlás turbulenciáját is. Olvass tovább. Kattints ide!


Hozzászólások

A TeamLab “a végtelen kíváncsiság otthonát” hozza létre Abu Dhabi Saadiyat-szigetén

A TeamLab “a végtelen kíváncsiság otthonát” hozza létre Abu Dhabi Saadiyat-szigetén

A japán művészeti kollektíva, aTeamLab és az Abu-Dzabi székhelyű építészeti cég, az MZ Architects bemutatta a TeamLab Phenomena Abu Dhabi galéria látványtervét, amely a digitális művészet állandó helyszíne lesz a Saadiyat-szigeten. A TeamLab által “a végtelen kíváncsiság otthonaként” elképzelt épüle

Belsőépítészeti inspiráció: 10 otthon, lenyűgözően egyedi redőnyökkel és lamellákkal

Belsőépítészeti inspiráció: 10 otthon, lenyűgözően egyedi redőnyökkel és lamellákkal

Az alumínium lamellákkal keretezett ablakoktól az épület homlokzatát körbeölelő színes fémlemezekig, ebben a cikkünkben 10 egyedi redőnyökkel és lamellákkal ellátott otthont mutatunk be, melyekből te is inspirációt meríthetsz!

A Kardashians Show bepillantást enged Kris Jenner új luxusotthonába – VIDEÓ

A Kardashians Show bepillantást enged Kris Jenner új luxusotthonába – VIDEÓ

Nem rossz egy csapat überhíres celeb (köztük legalább egy milliárdos) “anyukájának” lenni. Kardashian mama Kris Jenner tavaly vásárolt egy 20 millió dolláros kúriát Los Angeles exkluzív Hidden Hills negyedében, és bár személyesen csak kevesen fogják látni hogy néz ki belülről, a család TV showjának

Háromszög alakú ház egy háromszög alakú telken

Háromszög alakú ház egy háromszög alakú telken

Az After Office által 2018-ban kivitelezett Cinere House egy kétszintes otthon, amely egy lejtős, háromszög alakú telken helyezkedik el az indonéziai Nyugat-Jáva városának Cinere negyedében. A 180 négyzetméteres telek egy T-alakú kereszteződésben helyezkedik el, mely nagyban befolyásolta a ház konce

Természetes textúrák és csiszolt felületek találkozása Fernando Mastrangelo szobrászati bútoraiban

Természetes textúrák és csiszolt felületek találkozása Fernando Mastrangelo szobrászati bútoraiban

Fernando Mastrangelo nem hétköznapi, funkcionális és dekoratív lakberendezési tárgyakat készít. Lenyűgöző szobrászati alkotásai sziklákból vagy jéghegyekből faragottnak tűnnek. A kifinomult és elegáns kollekciók bútorokat, tükröket és dekoratív installációikat foglalnak magukba, melyek elmossák a mű

Frank Maali és Gemma Lalanda egy 1950-es évekbeli garázst alakított “szakrális” rendezvénytérré

Frank Maali és Gemma Lalanda egy 1950-es évekbeli garázst alakított “szakrális” rendezvénytérré

Frank Maali és Gemma Lalaanda építészek egy 1950-es évekbeli garázst alakítottak át rendezvénytérré a Vipp háztartási márka koppenhágai székhelyén, amely a 3 Days of Design fesztiválon nyílt meg. Az építészpáros Vipp Garage elnevezésű tervét a koppenhágai Island Brygge ipari negyed ihlette, ahol a m

Carsten in der Elst alumínium- és gumicsövekből készített bútorokat a Soft Works kiállításra

Carsten in der Elst alumínium- és gumicsövekből készített bútorokat a Soft Works kiállításra

A kölni székhelyű Carsten in der Elst tervező Soft Works kollekciójával azt vizsgálta, hogyan lehet ipari melléktermékekből bútorokat készíteni. A kollekciót a 3 Days of Design fesztiválon állították ki, mint a tervező tavalyi évben bemutatott Heavy Duty projektjének ellentétje, amely kovácsolt acél

Művészet, természet és építészet: elhagyatott 18.századi mezőgazdasági birtokból művészrezidencia

Művészet, természet és építészet: elhagyatott 18.századi mezőgazdasági birtokból művészrezidencia

A németországi székhelyű Heim Balp építészeti cég által tervezett Gutshof Güldenhof névre keresztelt művészrezidencia három évnyi tervezés és vízualizálás után készült el. A projektben harmonikusan fonódik össze a művészet és a természet, az építészet által egyesítve. Az ingatlan tulajdonosa, Danh V

Modern családi ház, a hagyományos vidéki építészet értékeivel, Algyőn

Modern családi ház, a hagyományos vidéki építészet értékeivel, Algyőn

A modern dizájn gyakran szembemegy a múlt hagyományos értékeivel, esetenként azok javításra törekedhet, figyelmen kívül hagyva az egykori igényeket és aggodalmakat, de ez a magyarországi építészeti projekt, mely megnyerte közönségszavazást a Media Architecture Awards-on, megmutatja, hogy – legalábbi

A 100%-ban napenergiával működő hotel lehetővé teszi a vendégek számára, hogy tiszta lelkiismerettel pihenjenek

A 100%-ban napenergiával működő hotel lehetővé teszi a vendégek számára, hogy tiszta lelkiismerettel pihenjenek

Egy új szálloda a mexikói Puerto Escondido óceánparti városban teljesen független a hálózattól, így a vendégek abban a tudatban pihenhetnek, hogy tartózkodásuk minimális szénlábnyomot hagy maga után. A Csendes-óceán és a zöldellő oaxai hegyek között épült Hotel Terrestre, a Grupa Habita üdülőhely cs

http://ujhazak.com