“Ház a falon túl” – otthonból lett börtön, börtönből lett otthon

A II. világháború alatt  japán megszállók lerombolták ezt a pekingi belső udvaros házat. Később újjáépítették, mint ideiglenes háborús börtön. Bár az udvart természeti szépség vette körül, magas falak és mély árnyékok zárták körül, ezért egyetlen hely volt, ahová fény jutott, a körülötte álló épületrészeket sötétek voltak. A háború után a kormány visszaadta a házat eredeti tulajdonosainak; az otthonból így börtön lett, a börtönből pedig újra otthon.


Az ingatlant a tulajdonosok több évre teljesen elhagyták, majd nemrégiben úgy döntöttek, hogy nyaralóként építik újjá. A telek meglévő állapota azonban messze eltért attól, amit a megrendelők elképzeltek. A telek felújításakor a legegyszerűbb módszernek a meglévő környezet lebontása és egy teljesen új építése bizonyult. Egy másik perspektívából a magas fal és a tető a menedék és a biztonság érzetét nyújtotta. Ha mindezt lebontják, teljesen eltüntetik az egyedi térbeli jelenetet, elvágják a földrész jelentős emlékét, így a tervezik végül a hely jellegzetességeinek megőrzése mellett döntöttek.

A romos épületet a projekttel megbízott helyi Chaoffice építészei először újjáépítették, az eredeti anyagokat új acélszerkezettel kombinálták, és megtartva az eredeti formát, megerősítették a még működőképes épületet. Új helyiségeket adtak hozzá csatlakozóként, hogy új rendet teremtsenek. Fent a tetőre és a magas falak tetejére három új szerkezetet erősítették, melyek természetes fényt és friss levegőt biztosítanak az ingatlan területén. Ily módon a magas fal mögötti udvar újra kapcsolódik a természethez és a környező mezőkhöz. Olvass tovább. Kattints ide!


Hozzászólások

Az ellentétek vonzzák egymást; kontrasztos geometria és anyagok

Az ellentétek vonzzák egymást; kontrasztos geometria és anyagok

Finoman utalva a terület és a környező városi szövet történelmére, a State of Kin építészeti cég azzal a szándékkal közelítette meg a kis belvárosi telket Ausztráliában, hogy maximalizálják az élettereket a szűk kerületen belül, és egy felújított ipari gyár illúzióját keltsék annak ellenére, hogy a

Tökéletes harmónia a természeti és az épített környezet között a luxusnyaralóvá alakított istállóban

Tökéletes harmónia a természeti és az épített környezet között a luxusnyaralóvá alakított istállóban

Csak képzelje el, hogy minden este egy békés folyó folyó zajára alszol el, és a madarak lágy csiripelésére és a buja zöld tájra ébredsz. Egy ilyen forgatókönyvben az architektúra másodrangú lehetne, ha nem lenne olyan gondosan megtervezve, mint a Granary-House esetében, mely a portugáliai Aroucában

Nemzeti kulturális műemlék lett a Jurkovič fűtőműből Szlovákiában

Nemzeti kulturális műemlék lett a Jurkovič fűtőműből Szlovákiában

A Jurkovič fűtőmű az egykori Apollo finomító utolsó emlékeként áll a szlovákiai Pozsonyban. Az eredeti ipari terület most a főváros központ részévé vált, amelynek kulturális epicentruma a felújított Jurkovič fűtőmű, amely vonzó hangsúlyt jelent a Zaha Hadid által tervezett Sky Park szomszédos modern

Az ‘Eredet’ című film ihlette az üzlet belsőépítészetét

Az ‘Eredet’ című film ihlette az üzlet belsőépítészetét

A Wuxiang Architecture Design Studio (WUUX) építészeti céget kérték fel egy kis üzlethelyiség megtervezésével, azzal az irányvonallal, hogy a belsőépítészet a négyzetméterek határain túlra tekintsen, és egy olyan teret eredményezzen, ahol a vásárlók "az örökkévalóságba tekinthetnek".

Élet a lyukakon keresztül: Nina Nomura lyukakat éget műanyag tárgyakba, új életet adva nekik

Élet a lyukakon keresztül: Nina Nomura lyukakat éget műanyag tárgyakba, új életet adva nekik

A 20. században a műanyag volt az a csodaanyag, amely egy fényes, új jövő felé vezette az emberiséget. Ez volt minden csodálatos új termék sztárja, és kötelező minden űrkorszaki otthonban.

Az építész szakma evolúciója

Az építész szakma evolúciója

“Mi alakítjuk az épületeinket, utána ők alakítanak minket.” – Winston Churchill híres szavai ellenére az építészeket a kultúránk formálja, és a mi munkánk erre reagál. Ahogy kultúránk fejlődik, úgy fejlődik az építészetünk is. Hasonlóan a 200 évvel ezelőtti ipari forradalomhoz az építészeti gyakorla

Mókás moduláris bútorok, melyek “az ülés örömteli módját” biztosítják

Mókás moduláris bútorok, melyek “az ülés örömteli módját” biztosítják

A Sancal spanyol bútormárka és a holland Raw Color dizájnstúdió együttműködéséből született Link & Loop kollekció játékos ülőalkalmatosságokat foglal magában, óriási, pihe-puha láncszemekre emlékeztető modulokból.

A Harewood House “hagyományosan nem hagyományos” karácsonyfákból rendezett kiállítást

A Harewood House “hagyományosan nem hagyományos” karácsonyfákból rendezett kiállítást

Az angliai, nyugat-yorkshire-i Harewood House egy vidéki ház, melyben merész és néha a hagyományostól eltérő művészeti kiállításoknak és rendezvényeknek ad otthont. Jelenleg az “Éljen sokáig a karácsonyfa” című kiállítás tekinthető meg, mely különleges karácsonyi installációkból áll.

Belsőépítészeti inspiráció: 10 belső tér a Bauhaus elvei alapján

Belsőépítészeti inspiráció: 10 belső tér a Bauhaus elvei alapján

A korai német modernizmus előtt tisztelgő szálloda és egy Marcel Breuer építész által tervezett síparadicsomi apartman is szerepel a Bauhaus ihlette belső tereket bemutató legújabb lookbookunkban összegyűjtött projektek között.

Belsőépítészeti inspiráció: 10 otthon, átalakított raktárépületekben

Belsőépítészeti inspiráció: 10 otthon, átalakított raktárépületekben

Az elhagyott, sokszor ipari felhasználású épületek adaptív újrafelhasználása sőt, bizonyos mértékig ez lehet a megoldás a populáció gyarapodásával párhuzamosan növekvő építési földterület-igényre. Ebben a cikkünkben 10 olyan projektet mutatunk be, amelyek ipari épületeket alakítottak át bájos és kar

http://ujhazak.com