Tokiói tervezők átlátszó nyilvános vécéket helyeztek el a forgalmas parkokban

A “hívogató és a vonzó” általánosságban nem a nyilvános mellékhelyiségekhez társított kifejezések. Éppen ellenkezőleg, azokat többségünk korábbi tapasztalatokból, előítéletesen visszataszítónak találja, anélkül, hogy bepillantana.
Egy japán építészeti iroda meg akarta változtatni ezt a felfogást, mely érdekében élénk színű, átlátszó mellékhelyiségeket hozott létre Tokió két legforgalmasabb nyilvános parkja számára, ezzel a nem szívesen használt mellékhelyiségeket teljes értékű műalkotásokká változtatva.


A Pritzker-díjas Shigeru Ban Architects építészeti cég a Tokyo Toilet Project szervezettel együttműködésben üvegfalú mellékhelyiségeket tervezett, a Nippon Alapítvány által indított kezdeményezés részeként. A mozgalom célja a nyilvános mellékhelyiségek használatának fokozása a „sötét, piszkos, büdös és ijesztő” sztereotípiák eloszlatásával.

„Általában két dolog miatt aggódunk, amikor belépünk egy nyilvános mellékhelyiségbe, különösen azok, amelyek egy parkban találhatók. Ez az első a tisztaság, a második pedig az, hogy van-e valaki bent.”– magyarázzák az építészek a projekt weboldalán.

Az átlátszó falak multifunkcionális szerepet töltenek be a projekt koncepciójában: lehetővé teszik a járókelők számára, hogy megítéljék a mellékhelyiség rendezettségét anélkül, hogy belépnének, és azt is nyilvánvalóan tudatukra adja, hogy a létesítményeket éppen használják-e vagy sem. Persze nem azért, mert be lehet látni. Amikor a kabin éppen foglalt, a színezett üveg kristályai elektromos áram segítségével átlátszatlanná alakul át, jelezve a külvilág felé, hogy az éppen használatban van, és biztosítva a privát szférát a felhasználóknak. Amint az ajtót kinyitják, a falak ismét átlátszóvá válnak. Az egyes kabinok közötti belső falak hatalmas tükörfelülettel vannak ellátva. Kattints ide a folytatásért!

Hozzászólások

Minimalista magyar egyház a modern istentiszteletek számára

Minimalista magyar egyház a modern istentiszteletek számára

A budapesti székhelyű Robert Gutowski Architects építészeti cég újragondolt egy hagyományos katolikus szentélyt, mint egy meghitt közösségi teret, amely a vallási alapok mellett megfelel napjaink modern esztétikai elvárásainak. A pátyi Szent II. János Pál templom projektjére kiírt pályázatot 2004-be

A 3D nyomtatott csempékkel készülnek helyreállítani a korallzátonyokat hongkongban

A 3D nyomtatott csempékkel készülnek helyreállítani a korallzátonyokat hongkongban

Hong Kong leggazdagabb biológiai sokfélesége annak vizeiben található, legfőképpen a Hoi Wan Marine Park területén, mely a Dél-kínai-tengeren található. A park korallpopulációja az elmúlt évtizedekben többszörös összeomlást szenvedett, részben a parton növekvő emberi populáció miatt, és ez az ottani

Teaház egy elhagyatott rakétabázis épületében

Teaház egy elhagyatott rakétabázis épületében

Terunobu Fujimori japán építész gyakran vesz inspirációt japán mesékből és animációs filmekből. Az egyik legutóbbi projektje, egy hosszú lábakon álló faszerkezetes teaház, amely főbejáratához egy 19 fokos fém lépcsőn át juthatnak a vendégek.

A Pinocchio egy apró pékség Japánban, melyet a pékáruk árnyalatai díszítenek

A Pinocchio egy apró pékség Japánban, melyet a pékáruk árnyalatai díszítenek

A tokiói székhelyű I IN egy dizájnstúdió, amelyet 2018-ban alapítottak Yohei Terui és Hiromu Yuyama, akik a Jokohamában található Pinocchio pékség díszítésére olyan meleg árnyalatokat alkalmaztak, melyeket a pékség minimalista polcainak kínálata inspirált.

Szívmelengető rusztikus belső tér, fenséges dekorációval

Szívmelengető rusztikus belső tér, fenséges dekorációval

Egy tágas luxusház, amely varázslatosan bontakoztatja ki a vidéki vonzerőt a nyitott mennyezeti gerendákkal és masszív kőelemekkel, rusztikus gazdagságban ékelkedve, a vidéken töltött napokra emlékeztet, messze a világ őrületétől.

Kínai teaház, csodálatos bambusz mennyezeti installációval

Kínai teaház, csodálatos bambusz mennyezeti installációval

A TEA-Z teázó tulajdonosa azzal bízta meg a kínai AFFD építészeti cég tervezőit, hogy egy csendes és pihentető időtöltésre alkalmas helyet alakítsanak ki, amely egyben trendi is, hiszen célközönsége a fiatalabb generáció. A projekt célja, hogy újjáélessze a keleti életmód teakultúrájának reneszánszá

Bob: kompakt, multifunkcionális mosogatógép és COVID-19 fertőtlenítő

Bob: kompakt, multifunkcionális mosogatógép és COVID-19 fertőtlenítő

Az ultrakompakt méretű “Bob” mosogatógép kényelmes megoldást kínálhat, ha kevés a hely áll rendelkezésre a konyhában. A 12 vidám színárnyalatban elérhető Bob retro ihletésű formatervezése mellett egy extra szolgáltatást is kínál, amely különösen hasznos a világjárvány közepette.

Balett ihlette spirálisan kanyargó téglafalak

Balett ihlette spirálisan kanyargó téglafalak

A 2007-ben alapított Wallmakers építészeti cég, fenntartható és költséghatékony építészeti megoldások kivitelezésére fókuszál. A céget alapítója, Vinu Daniel helyett a nyilvánosság keresztelte el Wallmakers-nek, amely annyit jelent: “falkészítők”, mivel a cég első projektje egy összetett szerkezetű

A természetvédelem és az ipari munkaterület szimbiózisa

A természetvédelem és az ipari munkaterület szimbiózisa

A hatalmas ipari telepek és gyárak azon munkaterületek közé tartoznak melyeket talán a legnehezebb a COVID-19 világjárvánnyal együtt járó elővigyázatossági követelményeknek és az egyre fontosabbá váló környezetvédelem kritériumainak megfeleltetni. A magas kihasználtságú, szellőzőrendszerek által kis

Egy eklektikus otthon, melyet az ügyfelek világkörüli utazásai ihlettek

Egy eklektikus otthon, melyet az ügyfelek világkörüli utazásai ihlettek

Az MM++ Architects projektjének külső megjelenése olyan hatást kelt, mintha az egyszerűen egy monolit betontömbből lenne kifaragva. Az MM Home ünnepli nyersanyagainak esztétikáját, letisztult külső homlokzata teljesen ellentmondásos annak eklektikus belső kialakításával.

http://ujhazak.com